EXURB1A – Нихилистът-модел на всеки юноша

Васил Антонов

Александър (Exurb1a) Маккечни е известен блогър в Youtube, занимаващ се с философски проблеми, представени по приятен и лесен за осмисляне начин, особено за любознателния тийнейджърски мозък. Самият Маккечни е човек, за когото не се знае почти нищо – по някое време е живял в Лондон и сега живее в София, освен това признава, че по някое време е бил наркозависим. Тези дни бяха публикувани серия видеа, в които той бива „изобличен“, но тъй като все още няма негов отговор върху случая, няма да ги засягам тук.

            Неговите материали, освен всичко друго, са пропити от чувството за душевна празнота, характерно за нихилизма. Идеите, че никой човек не знае „какво се случва“, че смисъл в живота или няма, или е много трудно или невъзможно да се открие, че щастието не е нормално за човека, са само част от неговите разсъждения. Има безброй видеа, разтягащи темата за смисъла на живота по всевъзможни начини, но в това се очертава изключително ясно неговата гледна точка върху екзистенциализма. Тук пък се представят с типичната за англичаните сатира някои трудности, които може да изпита всеки узряващ човек. Видеата му, макар и да засягат често пъти много тежки теми, пак остават леки и приятни за гледане именно заради освежаващия лаф, поръсен тук-там из клипа. Типично за него е да обръща тезата си нагоре с главата, и това създава това чувство, най-добре описано като освежаващ шок – изжеднъж осмисляш две гледни точки, и двете изключително интересни за осмисляне! Най-яркият пример, за който се сещам, е тук, където той говори за нищожността на обикновеният човек като теб и мен, но с интересна врътка накрая, която няма да издавам. Също много характерно за него е да говори за метафизиката, свързвайки темите и с предположения за бъдещето на базата на развитието на технологиите през 21-ви век. Когато говори за утопиите и дистопиите или за изкуствения интелект, той представя морално-етичните проблеми на бясното технологично развитие, отново по този весел начин, а сериозни физични проблеми като теорията на относителността на Айнщайн представя с идеята за машината на времето, съставена от две кисели краставички и измислена след консумацията на титанично количество Бургаска 63. Exurb1a е учил философия, та едва ли не се подразбира, че е силно повлиян от западните философски течения през вековете. Най-показно за тази негова страст е видеото му за историята на западната философия, покриващо от древна Гърция до Ницше и постмодернизма. Естествено, тук-там има и по нещо чисто развлекателно, било то pop-science за човешката анатомия, иронизиране на университетите или на интровертите.

            Но той не е само блогър, съшо така е издал пет книги – Петата наука, Принцът на млякото, Логическият плаж и Мостът към Люси Дън. Мислителскопътуване из времето с почивка за чай в днешен Лондон или крахът на човешка галактическа империя, построена върху логика, физика, психология и социология – двете от тези книги, които съм чел, макар и липсващи описателността на великите автори, засягат теми, непокътнати досега в такъв стил и от толкова странен, но в същото време привидно близък до нас като чувства и проблеми човек. Определено си струва да се разгледат неговите материали – те са чудесен момент на отдих, в който си даваме сметка колко е шантав света около нас. А именно това е в главата на всеки един юноша – откриващ и опитващ се да извлече някакъв смисъл от помийната яма на обществото, както би се изразил някой по-отворен такъв.