Изложбата REFOBIA в галерия DoZa

Вси страхове, вси фобии.

Обедно време в София. Чужденци се лутат из центъра , в търсене на някакъв сувенир, който да купят за спомен, и сред кича на мускалите, пластмасовите шишета с шампоан от роза, кошулите от изкуствена коприна и стилизирана шевица, попадат на една малка галерия, сякаш принадлежаща по-скоро на Берлин, отколкото на София. Това е DoZa Gallery, ново пространство за идеи, перформанс и хибридни проекти, което отвори врати на „Цар Самуил“ 52 през октомври с изложбата „REFOBIA: Изправи се пред страховете си“. Aмериканка си купува от изложбата постер с оригинална илюстрация на „Страх от бежанци“, за да си го занесе зад океана...

REFOBIA е проект, който повдига темата за тревожността, страховете фобиите. Тази тема е непрестижна, табуизирана, стигматизирана, срамна. Така е било и преди 120 години, така до голяма степен е и сега, особено сред модерните градски хора в корпорациите. А човек не трябва да е сам със своите чудовища, трябва да бъде подкрепен, да може да сподели и така да се свърже с другите, които имат съвсем същите страхове.

„Изправи се пред страховете“ си ни кани  – буквално и метафорично – да погледнем страховете си в очите. Да ги поставим в изложбените зали, на листа на илюстратора, на сцената и във всички прояви на изкуството.

Основната идея на REFOBIA е оригинална игра с карти с илюстрации на българския художник Драгомир Костадинов – PXRN. Изложбата показва 40 илюстрации на фобии като постери, интерпретирани през оригиналния поглед на художника. Това са част от общо 80 карти с илюстрирани страхове в тестето, а играта съдържа и 300 карти с хумористични реплики, които поставят всяка фобия в нова ситуация,  в абсурден контекст и я обезсилват в смеха. Играта REFOBIA си поставя за цел да разчупи леда в компанията, да прави хората по-свързани, по-близки и по-малко тревожни, като използва подкрепата на групата и защитената среда на играта.

В свят, в който повечето дейности на утрешния ден и бъдещето са заети от постистина, автомати и изкуствен интелект, човешките особености, чувствата и ресурсите стават все по-проблематични. Най-съвършеният и най-могъщият ни инструмент срещу страха, дори срещу травмата – е смехът – успеем ли да се пошегуваме с най-големите си болки, с най-големите си трвани, ние сме спасени, ние сме по-добре приети в групата и ставаме непобедими.

Галерия DoZa си поставя за цел да не бъде поредната галерия в София, а да се превърне в независимо място за нестандартни и провокативни послания, които поставят реалните човешки проблеми в светлината на прожектора тук и сега. Галерията има амбицията да показва неща, които другаде са смятани за прекалено дръзки и са били отхвърляни.