Ралица Стоянова

45% меланхолия

– Не забравяйте, вие сте меланхолично семейство. Затова ви даваме дете – да ви води за захарен памук.

           Да бъда част от меланхолична двойка ми се е случвало и преди, обаче за първи път ни дават дете. Значи положението е много зле. Това ми е третият път в Министерството на семейството. Всичките ми приятелки си паснаха с разписания за тях мъж от първия или втория път. Аз съм за трети. Не знам тези машини как изчисляват съвместимостта, ама при мен все не става.

           Системата работи по следния начин: от министерството ти дават партньор за три месеца. Определят кой да бъде според предварителен профил, който са изготвили за теб. От гривната с чип, която сме длъжни да носим постоянно, взимат информация за това къде ходиш, какво ядеш, каква музика слушаш, какви книги четеш. След като си се записал в Министерството на семейството (обикновено го правим, когато станем на 30, дотогава рядко някой мисли за семейство), чакаш да ти намерят the perfect match. Отнема от няколко дни до няколко месеца. Зависи не толкова от това дали си претенциозен или не, а от това кога някой ще се освободи от предишния си пробен партньор.

           Мъжете обикновено си пасват още с първата, която им зачислят от министерството. Така са програмирани, че когато дойде моментът, в който им се прииска да имат семейство, веднага уцелват perfect match. Като мине изпитателният срок от три месеца и Машината в министерството потвърди, че си пасвате, ви дават дете. Децата ги зачисляват според генетичната информация, която министерството има за всеки.

           Само при семействата с тежка форма на меланхолия дават деца още в началото. Машината е изчислила, че ако детето води родителите за захарен памук всеки ден в продължение на трите месеца изпитателен срок, това ги прави щастливи и вероятността да си паснат е по-голяма. Ще видим.

           Определят кои двойки са меланхолични по следния начин: ако не си паснеш с разписания за теб партньор до края на третия месец, ставаш меланхоличен. Меланхолията се мери също от гривните, които носим. Пускат специално приложение за меланхолия, когато от министерството ти разпределят потенциален perfect match.

           С първия, мъж, който ми зачислиха, живяхме заедно два месеца. Един ден намерих на леглото гривната му, след една седмица ми пратиха съобщение от министерството, че са го пратили в клиниката за хора, неспособни да бъдат perfect match.

           На втория мъж, който ми разпределиха, му бях втората потенциално перфектна, съответно вече беше меланхоличен. Аз също. Дадоха ни куче, което избяга. В края на третия месец Машината очаквано отчете, че не си пасваме.

           Забравих да ви кажа, че от Министерството на семейството имат изисквания за външния вид на пробните партньори по време на тримесечния изпитателен срок. Мъжете трябва да поддържат брадата си, ако имат такава, не по-дълга от 1 сантиметър, а косата си, ако имат такава – не по-дълга от 2 сантиметра. Чорапите и бельото се сменят всеки ден, като е задължение на мъжа да си ги пере. Жената почва да се грижи за това само ако си паснат. За жените изискванията са по-строги. Жената трябва да си боядисва косата всеки месец, ако е руса, тъмни корени са недопустими. Също така трябва да носи високи токчета, дори вкъщи, поне 4 дни от седмицата. Трябва да спортува и да спазва строг хранителен режим. Ако напълнее по време на изпитателния срок, мъжът е свободен да си тръгне, преди да са минали трите месеца. От Министерството на семейството считат, че е по-лесно да намериш the perfect match, когато изглеждаш перфектно.

           Проблеми с външния вид нямах с нито един от проектомъжете ми. Обаче тая меланхолия скапваше всичко.

3 месеца по-късно

           С мъж номер три изкарахме трите месеца. Детето всеки ден ни водеше за захарен памук. Това бяха щастливи часове. Останалите бяха меланхолични. Говорим си, ама не се чуваме. Прегръщаме се, ама не се усещаме. Завиваме се, ама не се топлим. Все пак съм обнадеждена. Приложението на гривната посочва, че сме намалили меланхолията до 45%. При втория мъж беше 68% в края на третия месец. Според една приятелка Машината отчита положителен резултат при по-малко от 50% меланхолия. Дано. Вече съм на 34. Искам семейство, дори и 45% меланхолично.

– Добър ден. Брада, коса, корени... външно сте перфектни. Меланхолията е в допустими граници. Заповядайте в залата с Машината за отчитане на съвместимостта, посреща ни служител в Министерството на семейството.

– Всичко това ми се е случвало преди. Процедурата не е болезнена. Сядате пред Машината. Слагат ви уреди, приличащи на железни шапки на главите. Свързват ги един с друг и с Машината. Тя отброява от 10 до 1 и изписва резултата на едно голямо табло: Perfect match или Try again. Така искам за първи път да се появи първият надпис! Проектомъжът ми сякаш е излязъл от 45-те си процента меланхолия и също се вълнува. На 36 е. Аз съм му втората потенциално перфектна. Разбираемо е.

– Готово, казва служителят, след като ни е сложил железните шапки. Пуска Машината. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2...


Ралица Стоянова е писател и журналист, като понастоящем се занимава с дигитален маркетинг. Нейни разкази са публикувани в печатни и електронни медии. През 2016 г. тя е сред авторите в кампанията Stay True Story, в която писатели създаваха разкази по чужди истории. През май тази година излезе дебютният ѝ роман „У-хромозома”, с които Стоянова печели трето място в литературното риалити на БНТ „Ръкописът“.