Корабокрушения

Подводни фоторазкази от Димитър Голодов

Когато преди осем години придобива и дайвърски умения, пред Димитър Голодов се разкрива нов свят. Друг живот, други измерения в неестествена за човека среда, но грабваща сетивата и съзнанието. После идва и подводната фотография. Първоначално се държи като ловец – иска  да заснеме всички приказни подводни пейзажи и подводните обитатели. Постепенно  обаче разбира, че това не му е достатъчно. Започва да се учи на фотография, да навлиза в  особеностите на различната фототехника. Научава се как да гони светлината.

Интересът към фотографията се развива успоредно с интереса му към подводните обителите, както и по отношение на местата за дайвинг в различните морета и океани. Започва да чете и морска история, а това което търси, са историите за корабокрушения. Така в един момент Димитър разбира, че е технически и теоретично подготвен, за да реализира идеята си – да заснеме и пресъздаде по свой начин корабокрушения, свързани с човешки съдби, героични дела или трагедии.

За последните четири години целенасочено е направил повече от 200 гмуркания в Червено Море, Индийския океан и Тихия океан, покрай бреговете на Египет, Филипините, Индонезия и Палау, Микронезия. Понякога  се връща на едно и също място в търсене на внушителния кадър. Често морето не го допуска до себе си – силни течения, ниска видимост, вълни. Друг път техниката му изневерява, точно в най-неподходящия момент. Но накрая остава една постигната цел – малко или много следа във времето. Там, на морското дъно, в дълбокото е тихо, мрачно, спокойно, няма други цветове, освен синьо – тъмно надолу и светло нагоре. Идеален случай за разказ в чернобяла фотография.