Отвъд времето – празнотата след смъртта на Вселената

Ето как умира Вселената – без взрив, без изблик на светлина, без крясък. Невъобразимо дълга и бавна смърт, след която остава само студена празнота. Смърт не мъчителна, а естествена. Поне такива са предположенията на много учени днес, те са събрани в този кратък филм. Естествено, никой не знае дали ще се случи точно така, а и никой няма да е тук, когато  се случи, за да прецени дали видеото е правдиво или не. Защо да го гледаме тогава ли? Заради успокоително чувство за мащаб на времето, което създава, а и за да чуем гласовете на много от значимите учени на нашето време като: Дейвид Атънбъро, Брайън Кокс, Нийл деГрас Тайсън, Мишел Талър, Лорънс М. Краус, Стивън Хокинг,  Шон Керъл и много други.

Автор на това пътуване във времето, което започва през 2019 г. и завършва в безкрая, е Джон Бозуел, но не онзи Бозуел, а друг.  И той ни казва:

„Този птичи поглед над времето ми дава абсолютната перспектива – ние живеем в един топъл миг след Големия взрив, идеалният момент, в който да чуем, видим и вкусим Вселената в най-славните ѝ дни, преди всичко да замре. И макар краят да е неизбежен, времето пред нас е безкрайно, ако изиграем ръката си правилно. Далечното бъдеще може и да е мрачно, но като вид ние все още имаме огромен потенциал.”

Ако имаш още време за времето, виж тук.