Брой 10

Ексхумации

„Ексхумации“ не е опит за анатомичен разрез на миналото, а за свободна почивка край бездната, от която винаги ще ни маха зашеметяващото.

Марианна Георгива

„Ексхумации“ и шемет

„Ексхумации“ не е опит за анатомичен разрез на миналото, а за свободна почивка край бездната, от която винаги ще ни маха зашеметяващото.

Зорница Гъркова

Sham (e) ruins

Отчаяният изследовател ще тури кръст не просто на проекта си, ами на всичко и завинаги, ще си каже, че просто няма смисъл. И сигурно ще е прав.

Ванцети Василев

Паралелни повествования

Този текст върви по документалната следа към комунистическите лагери, оставена от сблъсъка на семейството му с тоталитарната държава и нейния репресивен орган „Държавна сигурност”. Разказва – синът на един от най-изявените анархисти в югозападна България преди, а и след 1944 г.

Полина Видас

Ексхумация на партизани в пълп фикшън

„Сестри Палавееви“ може да бъде прочетен и като единствения роман за онези времена, който не е поръчан от режима по образец, нито е писан под индигото на „положителния строител на комунизма.

Стоян Ненов

Нещата, които пречат на здравия сън | На коляно №5

Заговорихме се с тоя човек за екстремна музика и стрелките със замаяна лекота отидоха на цифрата пет. Сипах си чаша вино и литър вода, а удоволствието от общуването ни отведе до клубната сцена на английския север през 90-те години на миналия век.

Владимир Левчев

Из "Азбучни молитви"

"Прелистване на света" и още три стихотворения от нов поетичен цикъл на Владимир Левчев.

Томаж Шаламун

Из "кой кой е"

Сюрреалистичен, полифоничен и едновременно с това жесток и натуралистичен в името на една непостижима хуманност.

Интервю с художничката Алла Георгиева

Животът е повече от песен

Трябва да разбереш, нашето общество е толкова огромно, че не можем да позволим на когото и да било да дразни и вълнува отделните групи, които го съставляват. Запитай се сам какво преди всичко желаем ние в нашата страна.

Василий Кандински

Из „Звуци

Кандински не се опитва да се освободи от смисъла, а по един инстинктивен (като че ли в предвоенен ужас) да освободи самия смисъл. Нови преводи от Николай Тодоров.